Właściwości zdrowotne ... kasztanów! Niezwykłe, co można z nich zrobić. SPRAWDŹ !

Artykuł

Już w XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa podawała przepisy z wykorzystaniem kasztanów. Po niej również Maria Disslowa popularyzowała spożycie kasztanów. W przedwojennej Polsce kasztany były bardzo popularne i występowały wówczas częściej pod nazwą "marrony".

Owoce kasztana jadalnego oprócz unikalnego smaku, są również bardzo zdrowe. Zawierają witaminy B, E i K, wapno, magnez, potas, fosfor, żelazo, lecytynę oraz mają właściwości antyrakowe, mąka kasztanowa nie zawiera zaś glutenu. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej - pieczone na żarze, w warunkach domowych w piekarniku lub gotowane w wodzie. Należy jednak pamiętać, aby wcześniej naciąć skórkę owocu - w przeciwnym wypadku wybuchnie nam w piekarniku :) Tutaj mała dygresja: niektórzy smakosze kasztanów zostawiają jeden nienacięty kasztan w piekarniku twierdząc, że kiedy wybuchnie wiadomo, że kasztany są już upieczone. Kasztany nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta, pureé), jak i wytrawnych (zupy, różne farsze).

W Polsce niestety trudno dostać dobre kasztany jadalne. Jeśli znajdziemy je w sklepie należy dokładnie się im przyglądnąć przed zakupem. Należy wybierać owoce o świecącej, niepopękanej i gładkiej łupinie. Najlepiej każdy egzemplarz wziąć do ręki i placami lekko nacisnąć.

A oto przepis na tzw. Pureé kasztanowe

Składniki:

50 dag kasztanów jadalnych

1 łyżka cukru

pół szklanki wody

odrobina masła

Kasztany pieczemy jak w przepisie powyżej i obieramy i drobno siekamy. Następnie z wody i cukru robimy syrop dodajemy kasztany i trzymamy na małym ogniu przez ok. 15 min, mieszając aby się nie przypaliło. Następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Tak przygotowane pureé możemy dodawać do ciast lub zrobić z niego krem dodając śmietanki lub jogurtu, ekstraktu waniliowego oraz dosładzając do smaku w proporcjach jakie nam najbardziej odpowiadają. 

Co jeszcze możemy zrobić z kasztanów?

- Maseczka z roztartych kasztanów i łyżki olejku kokosowego potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Sprawia, że skóra twarzy jest gładsza, sprężysta i dobrze nawilżona.

- Kasztany są bardzo pomocne w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Woda kasztanowa (powstała po zagotowaniu nasion) regularnie wcierana w skórę głowy wzmacnia cebulki włosowe, zapobiegając tym samym ich wypadaniu.

- Pasta do zębów - Papka, która powstaje po dokładnym rozdrobnieniu miąższu kasztanów, ma właściwości wybielające. Zastąp nią tradycyjną pastę do zębów i ciesz się perlistym uśmiechem.

 

Źródło: http://pochwalaprostoty.blogspot.com/

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy