UWAGA! Salmonella w jajach. Sprawdź koniecznie

Artykuł
pixabay.com

Sanepid ostrzega, że spożycie określonych partii jaj, których producentem jest GALLUS Sp. z o.o. z Manieczek w Wielkopolsce, jest potencjalnie groźne dla zdrowia. GIS poinformował o stwierdzeniu obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach z kurnika K-16.

Główny Inspektorat Sanitarny podał, że Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16. 

Chodzi o produkt Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG. 

Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży: Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 2.10.2019 r., 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r. 

Numery partii / data minimalnej trwałości:

nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019 
nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019 
nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019 
nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

Producentem jest Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302. Zakład pakowania jaj – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905. 

 

 

Źródło: GIS, IAR, media

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy