Uwaga! GIS ostrzega przed salmonellą w przyprawie. "Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia"

Artykuł
Pancrat, wikimedia commons, Free Documentation License

GIS opublikowało komunikat, w który informuje o wygryciu salmonelli w gorczycy białej marki Prymat. -Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. 

Wykrycie 

W produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat, wykryto Salmonellę Typhimurium

- Badanie produktu pn.: „Gorczyca biała cała”, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022 w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - podał GIS.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat

Masa netto: 30 g

Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój

Data minimalnej trwałości: 05.2022

Numer partii: 1298133

 

 

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu.

Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy.

Nie należy spożywać produktu o numerze partii wskazanym w komunikacie.

 

Wiem lepiej:

UWAGA! Afrykańskie upały nadchodzą do Polski. Temperatura nawet do...

Źródło: gis.gov.pl

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy