UWAGA! GIS alarmuje: w papryce konserwowej wykryto alergeny. SPRAWDŹ

Artykuł
pixabay.com

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące papryki słodkiej konserwowej, w której wykryto dwutlenek siarki - substancję alergenną. GIS ostrzega, by alergicy nie sięgali po ten produkt.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące papryki słodkiej konserwowej, w której wykryto substancje alergenną - dwutlenek siarki. Etykieta produktu w ogóle nie zawiera informacji o obecności tej substancji.

Chodzi o produkt:

Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym

Producent: Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów

Numer partii: 23.02.2020

Data minimalnej trwałości: 23.02.2020

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki.

 

 

Źródło: GIS, Radio Zet

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy