Twoje punkty R
Zamknij [X]
Przykładowa wiadomość ...

Temat: salmonella

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował dziś o wycofaniu ze sprzedaży partii mięsa z indyka na kotlety. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Salmonella. >
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży rukoli i produktów z rukolą. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Salmonella. Produkty były sprzedawane m.in w Biedronce, Lidlu i Selgrosie. Rukola ta była też dodawana do potraw w sieci restauracji McDonald’s.>
O bakteriach salmonelli w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Gallus poinformował we wtorek Główny Inspektorat Sanitarny. Niektóre partie jaj tej firmy zostały wycofane z obrotu.>
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Jak podał GIS na swoich stronach internetowych, w próbkach środowiskowych fermy drobiu wykryto pałeczki Salmonelli Enteritidis. W związku z tym Inspektorat wycofuje ze sprzedaży część partii jaj. >
70 dzieci uczęszczających do żłobków w Zabrzu i do szkoły w Świerklańcu chorych na Salmonellę. Liczba zarażonych dzieci może jeszcze wzrosnąć. Dom „Rodzina” Caritas, który dostarczał jedzenie do placówek, przyznał się do winy i przeprosił.>
Sanepid ostrzega, że spożycie określonych partii jaj, których producentem jest GALLUS Sp. z o.o. z Manieczek w Wielkopolsce, jest potencjalnie groźne dla zdrowia. GIS poinformował o stwierdzeniu obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach z kurnika K-16. >
Uczniowie szkoły w Świerklańcu w Śląskiem zatruli się salmonellą. Zachorowały także dzieci z dwóch żłobków w Zabrzu. Okazało się, że groźne bakterie znajdowały się w surówkach dostarczanych przez firmę cateringową. >
GIS opublikowało komunikat, w który informuje o wygryciu salmonelli w gorczycy białej marki Prymat. -Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega GIS.>
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w związku z stwierdzeniem pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.>
Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że w kolejnej próbce jaj "zdrovo Rodzinkovo" stwierdzono obecność pałeczek Salmonella enteritidis na powierzchni skorupek. Zakwestionowana partia jest wycofywana z obrotu.>
Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie ws. wafli suchych. Te wycofano z obrotu przez wzgląd na ryzyko wystąpienia w nich Salmonelli.>
Ze sklepów Lidl wycofano partię tatara wołowego. Powodem podjęcia takiej decyzji jest obecność pałeczek salmonelli w mięsie.>
"Sieć Green Caffe Nero serwowała ciasta zakażone bakteriami salmonelli. Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Warszawie odnotował niemal sto zachorowań na salmonellozę w całej Polsce, wśród nich było 11 dzieci" – podaje "Gazeta Krakowska".>
Lactalis - francuska grupa mleczarska - przyznała, że w fabryce w Craon doszło do skażenia jednej z maszyn. Pewna partia produktów może być skażona bakteriami salmonelli.>
W grudniu koncern Lactalis wycofał ze sprzedaży polskiej i zagranicznej wszystkie produkty dla niemowląt i produkty odżywcze, które został stworzone lub pakowane w fabryce Craon we Francji. Koncern informował, że doszło do rozproszonego zakażenia a skażone produkty mogły trafić do ponad 80 krajów. Dzisiaj do sprawy odniósł się Główny Inspektorat Sanitarny. >
Jeden z największych na świecie producentów przetworów mlecznych i mleka dla niemowląt Lactalis zarządził w niedzielę natychmiastową przerwę w produkcji oraz wycofanie swoich produktów. Chodzi o przetwory, które weszły na rynek od lutego bieżącego roku. Powodem decyzji jest podejrzenie skażenia mleka w proszku Salmonellą. >
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jajkami pochodzącymi z jednej z sieci handlowych. >
Najnowsze