Ministerstwo Obrony Narodowej nie planuje przyznania zmarłemu miejsca na terenie Wojskowego Cmentarza na warszawskich Powązkach, a w uroczystościach pogrzebowych nie przewiduje się udziału wojskowej asysty honorowej – czytamy w oświadczeniu resortu wydanym w związku ze śmiercią gen. Czesława Kiszczaka.>
Portal telewizjarepublika.pl dotarł do oświadczenia członków Rady Programowej Polskiego Radia, którzy domagają się, aby na najbliższe posiedzenie Rady zaproszono prezesa rozgłośni Andrzeja Siezieniewskiego. Sprawa ma związek z brakiem informacji dotyczących prezydenta Andrzeja Dudy. >
„Stanowczo protestuję, aby już po raz drugi (pierwszy raz w kampanii prezydenckiej) wykorzystywano tę sprawę do gry politycznej, tym razem w kampanii parlamentarnej” – pisze w oświadczeniu Mariusz Kamiński, były szef CBA. >
W najnowszym numerze „Wprost” tygodnik opublikował specjalne oświadczenie, w którym przeprasza Grzegorza Bireckiego za artykuł o domniemanych nieprawidłowościach wokół likwidacji Fundacji na rzecz Polskich Związków Kredytowych, który stał się zarzewiem afery SKOK.>
Biskup diecezji pelpińskiej upomniał i wezwał księdza Krzysztofa Charamsę, aby „wrócił na drogę Chrystusowego Kapłaństwa”. >
– W obliczu największego po II wojnie światowej kryzysu migracyjnego, chciałabym zapewnić wszystkich moich Rodaków, że sprawy bezpieczeństwa państwa oraz spokój polskich rodzin są dla mnie wartością nadrzędną – powiedziała w specjalnym orędziu premier Ewa Kopacz. >
Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP wydało specjalny komunikat, w którym z głębokim zdziwieniem przyjęło oświadczenia Ambasadora Federacji Rosyjskiej w RP i Ministerstwa Obrony FR w sprawie usunięcia pomnika gen. Iwana Czerniachowskiego w Pieniężnie oraz wypowiedzi rzeczniczki rosyjskiego MSZ.>
– Jako znalazcy oświadczamy, że dokonaliśmy prawnego zgłoszenia znalezienia „złotego pociągu”. Posiadamy niezbite dowody na jego istnienie – stwierdzili w rozmowie z TVP2 Piotr Koper i Andreas Richter, znalazcy „złotego pociągu”. >
W związku z informacjami portalu tvn24.pl, który ustalił, że Prokuratura Apelacyjna w Katowicach sformułowała wnioski o uchylenie immunitetu Krzysztofowi Kwiatkowskiemu i Janowi Buremu, poseł PSL wystosował w tej sprawie specjalne oświadczenie. >
– Jeśli Prokurator Generalny skieruje stosowny wniosek do Marszałek Sejmu, wówczas sam wystąpię z prośbą o uchylenie mi immunitetu – stwierdza w oświadczeniu prezes Najwyższej Izby Kontroli Krzysztof Kwiatkowski.>
„Wyjazdy posła Andrzeja Dudy były związane z wykonywaniem mandatu posła”- czytamy w oświadczeniu kancelarii prezydenta Andrzeja Dudy w sprawie opisanej przez tygodnik „Newsweek”.>
Z wielkim niepokojem obserwujemy napięcia społeczne na Śląsku związane z zagrożeniem miejsc pracy górników oraz źródeł utrzymania ich rodzin. Konflikt, który wybuchł w połowie stycznia 2015 roku na Śląsku jest efektem wieloletnich zaniedbań państwa oraz braku reform nie tylko w górnictwie, ale w wielu dziedzinach życia gospodarczego Polski. (...) Polskie państwo i polska gospodarka winny służyć wszystkim Polakom, nie tylko tym, którzy nią zarządzają – czytamy w oświadczeniu Porozumienia Wydziałów Kongresu Polonii Amerykańskiej.>
Podczas konferencji prasowej WOŚP, na polecenie Jerzego Owsiaka doszło do użycia przemocy wobec Michała Rachonia. Jednocześnie lider WOŚP swoimi wypowiedziami zniesławił zarówno Telewizję Republika, jak i naszego dziennikarza - napisano w oświadczeniu kierownictwa stacji.>
– Jarosław Kaczyński 13 grudnia wystąpił w obronie sędziów. On nie zaatakował tysięcy sędziów, tylko zwrócił uwagę na zachowanie tych osób, które są w tej chwili sygnatariuszami oświadczenia – mówił w programie „Chłodnym okiem” Cezary Gmyz. >
– Wciągnął ich, przeciągnął ich przez tę czerwoną linię na stronę języka polityki – mówił Zbigniew Ziobro, wyjaśniając, że prezydent Komorowski zaangażował sędziów w walkę polityczną. Zdaniem szefa Solidarnej Polski oświadczenie prezesów sądów to wynik „podpuszczenia” przez prezydenta, który „niszczy państwo”. >
Takie znieważające, wiecowe zdanie nawiązuje do najgorszych zwyczajów walki politycznej sprzed 1989 r. – napisali prezesi polskich sądów w oświadczeniu, w którym ostro skrytykowali Jarosława Kaczyńskiego za wytknięcie polskiemu wymiarowi sprawiedliwości uległości wobec władzy. >
Sąd Najwyższy pozostaje do dyspozycji Prokuratury, aby te niepokojące doniesienia rzetelnie i dogłębnie wyjaśnić, gdyż leży to w interesie całego wymiaru sprawiedliwości – napisała w oświadczeniu prof. Małgorzata Gersdorf, Pierwszy Prezes Sądu Najwyższego w odpowiedzi na ujawnione w programie „Zadanie Specjalne” doniesienia ws. korupcji w Sądzie Najwyższym. >
Prawo i Sprawiedliwość wydało oświadczenie ws. zatrzymania przez policję dziennikarzy wykonujących swoje obowiązki podczas protestu w siedzibie PKW. „Traktowanie dziennikarzy jak przestępców jest złamaniem prawa” – brzmi treść dokumentu. >
W obecnej Polsce są dostępne i są wydawane gigantyczne środki finansowe przeznaczone na cele publiczne. Dzięki tym środkom można zrealizować niezwykłe i wspaniałe projekty (...) Niestety wydawaniem środków finansowych zarządzają dyrektorzy lub prezesi mianowani w dosyć tajemniczych okolicznościach przez najwyższe władze państwowe – pisze w swoim oświadczeniu Zbigniew Rybczyński, reżyser i laureat Oscara. >
Kto nigdy nie wykorzystał nietrzeźwej niech pierwszy rzuci kamień – napisał na Twitterze publicysta i pisarz Rafał Ziemkiewicz, komentując artykuł o duchownym, który wykorzystal seksualnie pijaną dziewczynę. W internecie zawrzało. >