W ostatnich dniach liczne kontrowersje wywołało zwolnienie przez firmę IKEA pracownika, który na wewnętrznym forum zacytował fragment Pisma Świętego. Wpis pana Tomasza był reakcją na wiadomość rozsyłaną do personelu przez kierownictwo firmy, gdzie nawoływano do akceptacji ideologicznych postulatów ruchu LGBT. Instytut Ordo Iuris reprezentujący mężczyznę przed sądem, opublikował oświadczenie zwolnionego pracownika, w którym domaga się on usunięcia skutków naruszenia jego dóbr osobistych. >
Rosyjska agencja informacyjna TASS przekazała kłamliwe informacje dotyczące katastrofy w Smoleńsku, powołując się kłamliwie na opinię polskich prokuratorów. Prokuratura Krajowa w rozmowie z „Codzienną” zaprzeczyła tym doniesieniom.>
Dzisiejszego oświadczenia prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego powinien wysłuchać każdy. W prosty sposób tłumaczy, sprawę roszczeń... Ciekawe czy wszyscy zrozumieją.>
Na Twitterze Ambasady Izraela w Polsce pojawiło się oświadczenie w związku z atakiem na polskiego ambasadora w Tel Awiwie Marka Magierowskiego. - Stanowczo sprzeciwiam się i potępiam tego typu akty przemocy - oświadczyła Anna Azari. Rzecznik MSZ Izraela zapewnił o tym, że zapewnienie bezpieczeństwa dyblomatom jest sprawą priorytetową dla resortu.>
Prokuratura Krajowa oświadcza, że nie posiada żadnych taśm, o których rzekomym istnieniu informuje dzisiejsza „Rzeczpospolita" w artykule „Kto sutenerom dał obywatelstwo". Prokuratorzy nie dysponują także żadnym dowodem, że w ogóle takie nagrania powstały – w toku postępowań nie odnaleziono urządzeń nagrywających, nie ma nawet takich wiarygodnych zeznań świadków – czytamy w oświadczeniu Prokuratury Krajowej. >
Opowiadamy się za szkolnym „okrągłym stołem”, który przywróci odpowiednie funkcjonowanie całemu systemowi oświaty i zaspokoi godziwe roszczenia Stanu Nauczycielskiego. Apelujemy jednak do pracowników szkół o poważną autorefleksję i rachunek sumienia, bowiem trudno nie stwierdzić dziś w tym tak ważnym dla Kraju środowisku przejawów kryzysu powołania nauczycielskiego oraz deficytu roztropności obywatelskiej - czytamy w specjalnym Akademickiego Klubu Obywatelskiego im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Krakowie>
W kwestii zgłaszania przypadków wykorzystywania małoletnich przez osoby duchowne Kościół uznaje wymogi państwowego prawa karnego, a jednocześnie szanuje wolność zgłaszających – czytamy w oświadczeniu rzecznika Konferencji Episkopatu Polski ks. Pawła Rytel-Andrianika.>
Dziś pojawiło się mocne oświadczenie Naczelnego Rabina Polski i Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich w sprawie słów ministra Katza: „Stawianie zarzutu antysemityzmu wszystkim Polakom, (…) znieważa też nas, polskich Żydów, którzy jesteśmy tego społeczeństwa częścią.” >
- Nigdy nie podjąłem z SB współpracy, która doprowadziłaby do czyjejś krzywdy – oświadczył prezes Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Kazimierz Kujda. Przyznał, że mógł "podpisać jakieś dokumenty", ubiegając się o wyjazd za granicę. Zapowiedział, że wystąpi do IPN o autolustrację i opublikuje dokumenty. >
Po spotkaniu szfa MSWiA Joachima Brudzińskiego z wicepremierm Włoch Matteo Salvinim odbyła się konferencja prasowa, na której przedstawiono tematy rozmów i poczynione ustalenia. "Wiele obszarów wobec których nie ma zdań odmiennych" - mówił o rozmowach Brudziński.>
Dziś o 12:30 w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji odbędzie się oświadczenie ministra Joachima Brudzińskiego i wicepremiera Włoch Matteo Salviniego. >
Na Facebooku i na Instagramie Justyna Steczkowska umieściła post, w którym tłumaczy dlaczego podczas jednego z występów miała napis na koszulce "konstytucja".>
W związku z nieprawdziwymi doniesieniami, które ukazały się na portalach www.wprost.pl oraz www.tvn24bis.pl, zawierającymi sugestie, że zagrożone są kluczowe projekty PWPW S.A., a zmiany w organach korporacyjnych Spółki są ich bezpośrednią przyczyną, PWPW S.A. oświadcza, co następuje: >
„Rodzice mają prawo do decydowania o tym, jakie treści wychowawcze są przekazywane ich dzieciom w szkole” – czytamy w oświadczeniu Komisji Wychowania Katolickiego Konferencji Episkopatu Polski w związku z zaplanowanym na 26 października „tęczowym piątkiem” w polskich szkołach. >
W dniu 11.10.2016 w internecie rozpowszechnione zostało zmanipulowane zdjęcie przedstawiające Okno Życia Caritas Radomskiej. Napis „MAMO – pozwól mi żyć” zamieniono na napis „OKNO ŻYCIA – nie przyjmujemy dzieci z wadami genetycznymi!!! – brak chętnych na adopcję” - czytamy na stronie caritas.pl.>
„W sformułowanych w rozszerzeniu pozwu żądaniach wyraźnie dostrzegalny jest upór powodów w dowodzeniu rzekomej konieczności usuwania z wystawy głównej wszelkich treści eksponujących wyjątkowe polskie doświadczenie w czasie II wojny światowej. Dotyczy to np. statystyk ofiar wojny, obejmujących prawie 20 procentowe straty narodu polskiego (największe wśród wszystkich narodów doświadczonych wojną), tak jest również w przypadku operacji antypolskiej NKWD z lat 1937-1938, której obecność na wystawie jest interpretowana przez powodów jako „naruszenie struktury narracji” – czytamy w oświadczeniu.>
Dzisiejsze media poinformowały, że niektórzy "przedstawiciele" Wolnych i Solidarnych chciały dokonać w siedzibie miejskiej komisji wyborczej w warszawskim ratuszu, nadużyć ws. rejestracji list do wyborów samorządowych.>
W związku z oświadczeniem pani rzecznik Komitetu Śledczego Federacji Rosyjskiej pragniemy poinformować, że wiadomości na temat ewentualnego podmienienia czarnych skrzynek samolotu Tu 154 M nr 101 zostały opublikowane przez redaktora Grzegorza Wierzchołowskiego na łamach tygodnika Gazeta Polska. Komisja nie redagowała tego materiału i w jego ramach się nie wypowiadała - czytamy w oświadczeniu podkomisji smoleńskiej. >
Gościem redaktor Katarzyny Gójskiej w audycji Polskiego Radia „Sygnały dnia” był Michał Dworczyk, szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, który odniósł się w rozmowie do zarzutów sędziego Żurka o rzekome szykanowanie. - W takim razie tysiące radnych i polityków jest również szykanowanych, ponieważ to nie tylko posłowie i senatorowie, ale również radni sejmików, powiatów i gmin muszą ujawniać swoje oświadczenia majątkowe - tłumaczył w "Sygnałach Dnia" Michał Dworczyk. >
Wzywanie instytucji międzynarodowych czy wręcz innych stolic do wywierania nacisku na Polskę w sprawach ustroju sądów kłóci się z szacunkiem dla niepodległości państwa i woli polskich obywateli. Niska jest zwłaszcza wiarygodność apeli w sprawie Sądu Najwyższego ze strony polityków, którzy czynnie uczestniczyli w systemie opresyjnego reżimu jakim był PRL. Polska musi zreformować sądy, by zapewnić prawidłowy rozwój społeczny i gospodarczy. Wolny od obciążeń związanych z brakiem rozliczeń z komunizmem. Demokratyczna reforma sądów jest jedyną gwarancją zapewnienia w Polsce praworządności - piszą polscy opozycjoniści w specjalnym oświadczeniu. >