- Z ogromnym zaniepokojeniem i troską obserwuję trwające starcia zbrojne pomiędzy Armenią i Azerbejdżanem. Popieram i osobiście chciałbym wzmocnić apele międzynarodowe do władz obu państw o zaprzestanie rozlewu krwi – w tym ludności cywilnej – po obu stronach, a także o natychmiastowy powrót do negocjacyjnego stołu napiasł Andrzej Duda w specjalnym oświadczeniu na stronie Kancelarii Prezydenta RP.>
UE powinna rozszerzyć pakiet pomocy dla demokratycznej transformacji gospodarczej Białorusi - oświadczyli prezydenci: Polski, Litwy i Rumunii we wspólnym stanowisku. Postulują m.in. wprowadzenie ułatwień handlowych, pomoc w dywersyfikacji energetycznej i dostęp do środków na restrukturyzację gospodarki. >
Beata Szydło opublikowała oficjalne oświadczenie w sprawie tekstu w Oko Press. Odniosła się ona do sierpniowego artykułu pod tytułem "Szydło broni swojej deficytowej kopalni „Brzeszcze”. Miliard strat w czarnej dziurze PiS". Na oficjalnym profilu na Twitterze Beata Szydło zaapelowała: Stop szantażom i medialnym manipulacjom!>
Według ustaleń dziennika „Rzeczpospolita”, Swiatłana Cichanouska zamierza ogłosić swoje zwycięstwo w wyborach prezydenckich na Białorusi. >
27 państw Unii Europejskiej we wtorek uzgodniło wspólne oświadczenie w sprawie sytuacji na Białorusi. Szef unijnej dyplomacji, Josep Borrell ogłosił komunikat w imieniu całej Wspólnoty. >
Choć walka w II turze wyborów prezydenckich była bardzo wyrównana a sytuacja w ciągu nocy z 12 na 13 lipca- niezwykle dynamiczna, cząstkowe wyniki zaprezentowane przez PKW w poniedziałek rano wskazują na wygraną prezydenta Andrzeja Dudy. >
Po emisji filmu Sylwestra Latkowskiego "Nic się nie stało" rozpętała się medialna burza. Artyści, którzy w przeszłości mieli jakąkolwiek styczność z sopocką Zatoką Sztuki odcinają się od tego miejsca. Wśród nich jest między innymi znany aktor Wiktor Zborowski.>
Prezydent Andrzej Duda powierzył wczoraj byłemu sędziemu TK prof. Kamilowi Zaradkiewiczowi pełnienie obowiązków I prezesa SN. Jak zadeklarował Zaradkiewicz, tę funkcję zamierza sprawować „zgodnie ze standardami niezależności, rzetelności oraz z dbałością o najwyższe standardy funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości”. >
– Nagroda Bustera Keatona, że facet zdołał to wyrecytować i nie parsknąć śmiechem- w taki sposób Rafał Ziemkiewicz odniósł się na Twitterze do oświadczenia odczytanego wczoraj na antenie TVN przez dziennikarza tej stacji, Grzegorza Kajdanowicza. >
Europosłanka Koalicji Europejskiej Magdalena Adamowicz po głosowaniu w Parlamencie Europejskim nad rezolucją, w której znalazł się zapis uderzający w Polskę opublikowała szokujące oświadczenie. >
– Jest nam niezmiernie przykro, że osoby publiczne, jak wicemarszałek Sejmu Małgorzata Kidawa-Błońska, dyskredytują działania tych, którzy dbają o bezpieczeństwo pasażerów - oświadczyło stołeczne Lotnisko Chopina. W specjalnym komunikacie przekazanym PAP przedstawiciele warszawskiego portu lotniczego podkreślają, że nieprawdziwe informacje godzą w dobre imię pracowników lotniska. >
"Do tej pory w naszym kraju nie stwierdzono żadnego przypadku zachorowania spowodowanego koronawirusem" - poinformował w poniedziałek prezydent Andrzej Duda po spotkaniu w Biurze Bezpieczeństwa Narodowego w sprawie koronawirusa. >
Z głębokim niepokojem przyjęliśmy informację o tym, że redaktor naczelny Gazety Polskiej oraz Gazety Polskiej Codziennie został pozbawiony prawa głosu w procesie jaki wytoczyli mu Tomasz Lis i Jacek Żakowski - piszą w specjalnym oświadczeniu członkowie zarządu Rady Gospodarczej Strefy Wolnego Słowa. >
Nie możemy pozwolić, aby prawda była ignorowana lub manipulowana dla doraźnych potrzeb politycznych – czytamy w oświadczeniu, które w imieniu biskupów Europy wydało Prezydium Rady Konferencji Episkopatów Europy (CCEE) oraz Przewodniczący Komisji Episkopatów Wspólnoty Europejskiej (ComECE). >
Rada Krajowa Związku Zawodowego Górników w Polsce wydała specjalne oświadczenie ws. wizyty Grety Thunberg w kopalni Makoszowy na Śląsku.>
W związku z licznymi nieprawdziwymi informacjami, pojawiającymi się w debacie na temat zmian w ustawie - Prawo o ustroju sądów powszechnych i ustawie o Sądzie Najwyższym, przyjętych przez Sejm RP 20 grudnia 2019 r., Ministerstwo Sprawiedliwości jeszcze raz podkreśla, że wspomniany akt prawny w żadnym przypadku nie ogranicza niezawisłości sędziów i niezależności sądów, które stanowią ważny element demokratycznego państwa prawa. >
Brytyjski książę Harry i jego małżonka księżna Meghan ogłosili w środę wieczorem, że zrezygnują z roli „wysokich rangą” członków rodziny królewskiej i będą dzielić czas między Wielką Brytanią i Ameryką Północną.>
W związku z wydarzeniem organizowanym w Parlamencie Europejskim przez grupę Renew Europe we współpracy z Fundacją Otwarty Dialog pt. „Kampania Prawa i Sprawiedliwości przeciwko polskiemu sądownictwu”, delegacja Prawa i Sprawiedliwości chce wyrazić swoje oburzenie i stanowczy sprzeciw wobec szkalowania demokratycznie wybranego rządu na forum PE - czytamy w specjalnym oświadczeniu europarlamentarzystów Prawa i Sprawiedliwość. >
Po środowym wybuchu przy Leszczynowej 6 w Szczyrku wydobyto ciała ośmiorga mieszkańców zawalonego budynku. Ofiary to znana w okolicy rodzina Kaimów. W niedzielę ich pogrążeni w żałobie bliscy wydali oświadczenie.  >