W związku z licznymi nieprawdziwymi informacjami, pojawiającymi się w debacie na temat zmian w ustawie - Prawo o ustroju sądów powszechnych i ustawie o Sądzie Najwyższym, przyjętych przez Sejm RP 20 grudnia 2019 r., Ministerstwo Sprawiedliwości jeszcze raz podkreśla, że wspomniany akt prawny w żadnym przypadku nie ogranicza niezawisłości sędziów i niezależności sądów, które stanowią ważny element demokratycznego państwa prawa. >
Brytyjski książę Harry i jego małżonka księżna Meghan ogłosili w środę wieczorem, że zrezygnują z roli „wysokich rangą” członków rodziny królewskiej i będą dzielić czas między Wielką Brytanią i Ameryką Północną.>
W związku z wydarzeniem organizowanym w Parlamencie Europejskim przez grupę Renew Europe we współpracy z Fundacją Otwarty Dialog pt. „Kampania Prawa i Sprawiedliwości przeciwko polskiemu sądownictwu”, delegacja Prawa i Sprawiedliwości chce wyrazić swoje oburzenie i stanowczy sprzeciw wobec szkalowania demokratycznie wybranego rządu na forum PE - czytamy w specjalnym oświadczeniu europarlamentarzystów Prawa i Sprawiedliwość. >
Po środowym wybuchu przy Leszczynowej 6 w Szczyrku wydobyto ciała ośmiorga mieszkańców zawalonego budynku. Ofiary to znana w okolicy rodzina Kaimów. W niedzielę ich pogrążeni w żałobie bliscy wydali oświadczenie.  >
Jest zbyt wcześnie, by na tym etapie jednoznacznie określić bezpośrednią przyczynę tragedii, a także obarczać winą kogokolwiek - oświadczyła w czwartek wieczorem spółka Aqua System z Bielska-Białej, która prowadziła prace przy budynku w Szczyrku w chwili wybuchu gazu>
"Oświadczam, że zakończyłem pracę w banku Pekao S.A." - pisze w oświadczeniu, do którego dotarł "Dziennik Gazeta Prawna", syn prezesa NIK, Jakub Banaś.>
Gościem red. Ilony Januszewskiej w programie Telewizji Republika był poseł Prawa i Sprawiedliwości Tomasz Rzymkowski.>
Józef Mackiewicz był jednym z najbardziej antykomunistycznych, antysowieckich pisarzy w polskiej historii. To on, jak mało kto potrafił przeanalizować czym tak naprawdę jest bolszewizm. I był na wskroś uprzedzony to wszelkiego przejawu antysemityzmu. Jego nowele, powieści, artykuły powinny być czytane w szkołach jako lektura obowiązkowa. Teraz wrócił duch Mackiewicza. Tym razem za przyczyną Michalkiewicza, kontrowersyjnego publicysty, duch Mackiewicza wrócił. >
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego nie stosowała przymusu wobec dwóch policjantów, towarzyszących zatrzymaniu naczelnika rzeszowskiego CBŚP Piotra J. - podał zespół prasowy ABW w oświadczeniu. Informacje przedstawione w mediach są nieprawdziwe - podkreślił. Agencja odniosła się w ten sposób do do materiału RMF "Godzina pod bronią. Ujawniamy skandaliczne okoliczności zatrzymania przez ABW naczelnika CBŚP".>
– Wszystkie moje nieruchomości nabyłem na podstawie aktów notarialnych w sposób uczciwy i zgodny z prawem, w tym kamienicę, która stała się powodem ataku na mnie – zapewnia w wydanym oświadczeniu prezes Najwyższej Izby Kontroli Marian Banaś>
W specjalnym oświadczeniu poinformowano o zawieszeniu funkcjonowania ambasady izraelskiej Warszawie. Podobnea sytuacja jest także w ambasadach tego państwa w innych krajach. –Ma to związek z działaniami Ministerstwa Finansów Izraela – czytamy w oświadczeniu opublikowanym na Facebooku.>
W związku z informacją, że sędzia Sądu Rejonowego dla Warszawy-Śródmieścia Wojciech Łączewski zrzekł się urzędu sędziego i złożył do prokuratury doniesienie dotyczące Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro, podkreślamy, że są to działania motywowane politycznie i ściśle związane z ustaleniami prokuratury. Ustalenia te wskazują, że sędzia Wojciech Łączewski dopuścił się przestępstw w postaci złożenia zawiadomienia o niepopełnionym przestępstwie i kilkukrotnego składania fałszywych zeznań pod odpowiedzialnością karną. >
Półtora miesiąca po śmierci Piotra Woźniaka-Staraka jego żona wydała oświadczenie, w którym pierwszy raz publicznie opisała wydarzenia z pamiętnej nocy z 17 na 18 sierpnia. >
Biały Dom wydał w piątek komunikat, w którym podkreślił, że wdrożenie ruchu bezwizowego między Polską a USA, to "ważny krok na drodze do dalszego rozwoju wzajemnych relacji w obszarze gospodarki, bezpieczeństwa, kultury i stosunków międzyludzkich".>
Sędzia Arkadiusz Cichocki, którego nazwisko przewija się w publikacjach niektórych mediów ws. rzekomej "farmy trolli" – były prezes Sądu Okręgowego w Gliwicach i były już komisarz wyborczy na Śląsku, otarł się o śmierć i trafił na szpitalny oddział intensywnej opieki medycznej. Ze względu na bardzo poważny stan nie jest on w stanie osobiście odnieść się do oskarżeń formułowanych przez część mediów – poinformował portal Tysol. Jego pełnomocnik, przekazał jednak ciekawe fakty na ten temat.>
Publikujemy oświadczenie w sprawie tworzenia i upowszechniania fałszywych informacji na temat rzekomych wypowiedzi, apeli i opinii przypisywanych Metropolicie Krakowskiemu Arcybiskupowi Markowi Jędraszewskiemu. >
„Warto zainteresować się tym, co dzieje się w szkołach, jakiego typu zajęcia są organizowane, kto je prowadzi i jakie treści przekazuje” – zwraca się do rodziców i opiekunów prawnych bp Marek Mendyk, przed rozpoczęciem roku szkolnego 2019/2020.>
12 sierpnia prof. UAM dr hab. Andrzej Lesicki wydał oświadczenie w którym oskarża Kościół o używanie mowy nienawiści. Zarząd Klubu Obywatelskiego im. Prezydanta Lecha Kaczyńskiego w Poznaniu odpowiedział na słowa rektora. >
Dziś, w sali konferencyjnej w Centrum Medialnym Sejmu, Marszałek Kuchciński złożył oświadczenie. - Liczba moich lotów wynikała głównie z aktywnego modelu pracy, jaki przyjąłem - powiedział marszałek Sejmu Marek Kuchciński na konferencji prasowej. >