Stanowczo zaprzeczam, jakoby obecna szefowa Orlen Upstream Sylwia Kobyłkiewicz w trakcie pracy w CBA w jakikolwiek sposób brała udział w badaniu oświadczeń majątkowych Daniela Obajtka - przekazał pełnomocnik Kobyłkiewicz mec. Maciej Zaborowski. >
– Nie wykluczamy ujawnienia oświadczeń majątkowych, ale najpierw chcemy, żeby wyjaśnieniem sprawy zajęły się niezależne organy – powiedział pełnomocnik prezesa PKN Orlen Daniela Obajtka mec. Maciej Zaborowski. Dodał, że nie chce dawać opozycji „pożywki do stawiania kolejnych zarzutów”.>
Portal Onet.pl zamieścił artykuł ,,Fabryka Broni w Radomiu: PiS i rodzina na swoim", twierdząc, że po zwycięstwie PiS w wyborach w radzie nadzorczej, zarządzie oraz innych stanowiskach w Fabryce Broni „Łucznik” zostało zatrudnionych wiele osób związanych z PiS. Zarząd spółki wystosował oświadczenie, w którym wyjaśnia sprawę. >
- Informujemy, że artykuł pt. „Taśmy Obajtka”, który ukazał się na łamach Gazety Wyborczej oraz na portalu wyborcza.pl zawiera nieprawdziwe informacje, szereg bezpodstawnych sugestii i manipulacji, które wprowadzają w błąd opinię publiczną - czytamy w oświadczeniu.>
Wyemitowany przez stację TVN24 materiał pt. „Kłamstwa vatowskie” przedstawia całkowicie nieprawdziwy obraz dotyczący postępowań karnych przeciwko członkom mafii vatowskich.>
Fabryka Broni "Łucznik" zamierza wystąpić na drogę sądową przeciwko Ringier Axel Springer za serię artykułów o karabinku Grot na portalu Onet.pl.>
Pewien proboszcz z Ropicy Polskiej wpędził młodzież, lokalne media oraz internautów w konsternację, ponieważ miał zażądać od kandydatów do Sakramentu Bierzmowania oświadczenia w sprawie tzw. „strajku kobiet” – a konkretnie – że kandydat postulatów tego ruchu nie popiera. Jakkolwiek „okrutnie” brzmi to na pierwszy rzut oka, to dla każdego, kto uważnie przeczytał treść oświadczenia, a przy tym ma pewną wiedzę o Kościele Katolickim, jego etyce, nauczaniu i zasadach, chyba nie powinien mieć z tym problemu. >
– Karabinek GROT przeszedł wszystkie wymagane badania kwalifikacyjne, zanim pierwsze jego egzemplarze opuściły FB. Warunkowały to zapisy umowy podpisanej podczas targów MSPO w 2017 roku zgodnie, z którą przyjęcie sprzętu przez Siły Zbrojne było warunkowane zakończeniem badań kwalifikacyjnych przed realizacją dostaw - pisze płk Marek Pietrzak, rzecznik prasowy Dowództwa WOT w oświadczeniu dotyczącym publikacji portalu onet.pl. >
Redaktor naczelny "Gazety Polskiej" Tomasz Sakiewicz wydał oświadczenie w sprawie ataków trollingowych i hakerskich na serwis społecznościowy Albicla.com. Portal powstał w wyniku inicjatywy Klubów "Gazety Polskiej". Jest odpowiedzią na cenzurę w sieci. Poniżej publikujemy pełną treść oświadczenia. >
W związku z publikacją Wirtualnej Polski pt. „Budżet UE. Zbigniew Ziobro słuchał Jarosława Kaczyńskiego z zaciśniętymi ustami. Końca wojny z Mateuszem Morawieckim nie widać”, Ministerstwo Sprawiedliwości informuje, że opisane w artykule spotkanie nie miało miejsca. Treść artykułu jest w całości nieprawdziwa, a wydarzenie zmyślone. Prosimy dziennikarzy o niepowtarzanie fałszywych doniesień.>
Prezydent Polski Andrzej Duda jest dziś gościem w stolicy Czech, by razem z Milošem Zemanem wygłosić wspólne oświadczenia. >
– Dyrekcja Międzyleskiego Szpitala Specjalistycznego w Warszawie nie sygnalizowała Wojewodzie Mazowieckiemu problemu braku dostępności miejsc dla pacjentów z COVID-19 – podkreśla Zespół Prasowy Wojewody Mazowieckiego w oświadczeniu będącym odpowiedzią na wpis na Twitterze samorządowca Krzysztofa Strzałkowskiego. >
W nawiązaniu do reportażu TVN24 zatytułowanego Don Stanislao. Druga twarz kardynała Dziwisza oświadczenie wydał przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki.>
– Wyrok Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji jest zgodny z konstytucją i w świetle konstytucji innego wyroku być nie mogło - powiedział w oświadczeniu opublikowanym we wtorek prezes PiS, wicepremier Jarosław Kaczyński. >
– Polskie Stowarzyszenie Obrońców Życia Człowieka z uznaniem i wdzięcznością przyjęło wyrok Trybunału Konstytucyjnego – czytamy w specjalnym oświadczeniu jednej z największych organizacji pro-life w Polsce. Trybunał orzekł dziś, że przepis zezwalający na dopuszczalność aborcji w przypadku dużego prawdopodobieństwa ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodny z konstytucją.>
– Polska popiera oświadczenia rządów USA, Kanady i Wielkiej Brytanii wskazujące odpowiedzialność oficerów rosyjskiego wojskowego wywiadu GRU za liczne cyberataki - czytamy w stanowisku polskiego MSZ, opublikowanym w czwartek.>
Polskie Stowarzyszenie Obrońców Życia Człowieka zwróciło się do Trybunału Konstytucyjnego w sprawie zaplanowanej na 22 października rozprawy dotyczącej niezgodności z Konstytucją istniejącej w obecnie obowiązującym w Polsce prawie aborcyjnym tzw. przesłanki eugenicznej. >
- Z ogromnym zaniepokojeniem i troską obserwuję trwające starcia zbrojne pomiędzy Armenią i Azerbejdżanem. Popieram i osobiście chciałbym wzmocnić apele międzynarodowe do władz obu państw o zaprzestanie rozlewu krwi – w tym ludności cywilnej – po obu stronach, a także o natychmiastowy powrót do negocjacyjnego stołu napiasł Andrzej Duda w specjalnym oświadczeniu na stronie Kancelarii Prezydenta RP.>
UE powinna rozszerzyć pakiet pomocy dla demokratycznej transformacji gospodarczej Białorusi - oświadczyli prezydenci: Polski, Litwy i Rumunii we wspólnym stanowisku. Postulują m.in. wprowadzenie ułatwień handlowych, pomoc w dywersyfikacji energetycznej i dostęp do środków na restrukturyzację gospodarki. >