Temat: list otwarty

- Nauczyciel akademicki ma prawo do wyrażania swoich przekonań światopoglądowych, filozoficznych i religijnych w życiu publicznym — podkreślił minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek, dziękując sygnatariuszom listu otwartego w sprawie prof. Ewy Budzyńskiej.>
Posłanka Izabela Leszczyna podkreśliła, że szanuje stanowisko konserwatystów z PO ws. aborcji, jednak - jak przekonuje - obecne prawo antyaborcyjne jest martwe, a za liberalizacją opowiada się ok. 70 proc. społeczeństwa. Zastanawia się też dlaczego konserwatyści chcą decydować za kobiety.>
– Doszło i nadal dochodzi w Polsce do barbarzyńskich ataków – nieznanych w naszej historii, a przynajmniej nieznanych w jej okresach pokoju i instytucjonalnych swobód – na kościoły, pomniki historyczne, kulty religijne. Przestrzeń publiczną opanowała również nie mająca precedensów w dziejach naszej kultury społecznej wulgarność – pisze europoseł Prawa i Sprawiedliwości, były minister edukacji, nauczyciel akademicki, prof. Ryszard. Legutko w liście do Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich.>
Minister spraw zagranicznych Białorusi Uładzimir Makiej wystosował list otwarty do pracowników kierowanego przezeń resortu. W ten sposób Makiej – po raz pierwszy – skomentował ostatnie wydarzenia, gdyż poprzednio publikowane były wyłącznie krótkie komunikaty po rozmowach z szefami dyplomacji m.in. Finlandii i Szwecji.>
Byli więźniowie polityczni i działacze opozycji antykomunistycznej wystosowali list do Ulfa Poschardta, dziennikarza niemieckiej gazety „Die Welt”. >
"Wyrządzono krzywdę jednemu z najwybitniejszych i najbardziej oryginalnych polskich myślicieli w dziedzinie nauk społecznych"- w ten sposób grupa polskich profesorów zareagowała na decyzję Prezydium Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów, które odmówiło przedstawienia prezydentowi Andrzejowi Dudzie dr. hab. Andrzeja Zybertowicza do tytułu profesora.>
Byli prezydenci i premierzy napisali list otwarty, w którym zadeklarowali, że nie wezmą udziału w majowych wyborach korespondencyjnych. Sygnatariusze (m.in. Lech Wałęsa, Aleksander Kwaśniewski, Bronisław Komorowski, Ewa Kopacz, Kazimierz Marcinkiewicz czy Włodzimierz Cimoszewicz) piszą, że wybory „w takiej formule i czasie, jak proponuje rządząca partia to pseudowybory”. >
Wiceszefowa PE Katarina Barley stwierdziła że "polski rząd niczym nie różni się od władzy komunistycznej" Według niej Polska powinna zostać objęta "dotkliwymi karami". Na słowa niemieckiej polityk nie pozostał obojętny eurodeputowany Patryk Jaki, który odniósł się do słów Barley w kategorycznym liście.>
Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądęcki wystosował list do poszkodowanego duchownego ze Szczecina. Porusza w nim kwestię ostatnich częstych ataków na Kościół. – Moje najwyższe zaniepokojenie budzą coraz częstsze akty nienawiści wobec ludzi wierzących, w tym wobec kapłanów oraz akty profanacji obiektów sakralnych, miejsc i przedmiotów kultu, tak ważnych dla katolików w Polsce – czytamy w liście zaadresowanym do ks. Aleksandra Ziejewskiego.>
"Wyobraźmy sobie świat bez nienawiści! Musimy zacząć go budować! Już teraz, dzisiaj, każdego dnia. Wszyscy! Razem!" – napisała Magdalena Adamowicz na Twitterze. Wdowa po prezydencie Gdańska opublikowała list, w którym tłumaczy swoją decyzję o wzięciu udziału w najbliższych wyborach do Parlamentu Europejskiego.>
Krzysztof Pluszczyk i Stanisław Płatek skierowali do prezydenta Warszawy Rafała Trzaskowskiego list otwarty. Ma on związek z uchyleniem 44 zarządzeń wojewody zmieniających nazwy ulic w Warszawie w związku z ustawą dekomunizacyjną. - Po blisko trzech dekadach wolnej Polski, w roku stulecia odzyskania Niepodległości, w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, śmieje się Pan w twarz Bohaterom. Jest to haniebne postępowanie, które jest nie tylko niezrozumiałe, ale również podłe - czytamy w liście do Trzaskowskiego.>
"Górnictwo polskie na Śląsku i w innych regionach kraju to jednak znacznie więcej niż bogate tradycje, trwale wpisane w nasze dzieje ojczyste. To nie tylko historia, lecz przede wszystkim teraźniejszość" – czytamy w liście prezydenta Andrzeja Dudy skierowanym do górników z okazji Barbórki.>
Ponad 300 słowackich dziennikarzy i wydawców prasy podpisało się pod listem otwartym, który wystosowano w celu zakwestionowania niezależności śledztwa ws. morderstwa słowackiego dziennikarza śledczego Jana Kuciaka i jego partnerki. Od tragicznych wydarzeń minęło już pół roku.>
Akademickie Kluby Obywatelskie zwracają się do Pana Prezydenta o pilne podpisanie ustaw reformujących polski wymiar sprawiedliwości. Na reformy te społeczeństwo polskie oczekuje od ponad ćwierć wieku - czytamy w liście Akademickiego Klubu Obywatelskiego do Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w sprawie reformy wymiaru sprawiedliwości. >
„W Polsce każdy ma prawo do pokojowych demonstracji, natomiast nikt nie ma prawa przeszkadzać innym w ich potrzebie demonstrowania” - napisała w liście do Amnesty International Zofia Romaszewska, działaczka opozycji antykomunistycznej, obecnie doradca Prezydenta RP. >
Minister kultury i dziedzictwa narodowego, Piotr Gliński, skierował do Zarządu Ogólnopolskiego Federacji Organizacji Pozarządowych list otwarty w związku z apelem ZOFOP dotyczącym Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego. Pod listem podpisali się również Adam Lipiński, pełnomocnik Rządu ds. Społeczeństwa Obywatelskiego oraz Wojciech Kaczmarczyk, dyrektor Departamentu Społeczeństwa Obywatelskiego w KPRM. Poniżej publikujemy pełną treść listu wicepremiera Glińskiego.>
Na biurko prezydenta Andrzeja Dudy trafił list otwarty podpisany przez dawnych opozycjonistów. „Miała być IV RP, jest PRL-bis” - możemy przeczytać w liście, pod którym swój podpis złożyli m.in. Henryka Krzywonos oraz Stefan Niesiołowski.>
Niedawno Radio Zet poinformowało, że po ponad 15 latach pracy ze stacją rozstanie się Monika Olejnik. Prowadzoną przez nią audycję "Gość Radia Zet" przejmie od września Konrad Piasecki, dziennikarz RMF FM i TVN24. W obronie Olejnik list otwarty wystosowała część środowiska dziennikarskiego. Podpisali go m.in. zastępca redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej" Seweryn Blumsztajn, dziennikarz "GW" Paweł Wroński, Tomasz Lis, czy Grzegorz Miecugow. >
"Adam Michnik, posługując się mową nienawiści, w sposób niegodny i zahaczający o paranoję obraził czołowego amerykańskiego historyka pochodzenia polskiego, prof. Marka Jana Chodakiewicza, porównując go do Adolfa Hitlera (...) Przypominamy, że Polin utrzymywany jest przez polskiego podatnika i ma służyć prezentacji żydowskiej kultury i historii, oraz szerzeniu tolerancji i otwartości, a nie podłości, nikczemności i nienawiści skierowanej w wybitnych przedstawicieli polskiego życia naukowego" – napisali w liście naukowcy i publicyści, którzy protestują przeciwko słowom redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej" Adama Michnika. >