Twoje punkty R
Zamknij [X]
Przykładowa wiadomość ...

Temat: GIS

Osoba, która miała kontakt z chorym na COVID-19 powinna zgłosić to poprzez formularz lub telefonicznie do inspekcji sanitarnej. Taka sama droga obowiązuje chorego, który powinien wskazać osoby z bliskiego kontaktu - przypomniał zasady kwarantanny rzecznik prasowy GIS, Jan Bondar. >
Od piątku obowiązują nowe przepisy rozporządzenia odnośnie wprowadzonych restrykcji w związku z wystąpieniem stanu epidemii. >
GIS wydał komunikat w sprawie partii popcornu, w której wykryto przekroczenie poziomu deoksyniwalenolu. >
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów niektórych partii energetyków marki Monster oraz Burn. Producent przekroczył dopuszczalny w UE limit jednej z substancji dodatkowych. >
Przyczyną wycofania niektórych partii jest wykrycie tlenku etylenu. Jego stosowanie do żywności na rynku UE jest zakazane. >
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie, które dotyczy partii jajek, które były niedawno sprzedawane w sieci sklepów Stokrotka. >
Były główny inspektor sanitarny Andrzej Trybusz orzekł, że poprawa sytuacji epidemiologicznej jest krucha, więc zbyt szybkie odchodzenie od obostrzeń nie jest wskazane. Jego zdaniem rząd za szybko zdecydował o jednym terminie ferii dla wszystkich regionów. >
GIS zaktualizował wytyczne przeciwepidemiczne dla przedszkoli i żłobków. Wykreślono z nich zapisy, że do placówek nie mogą przychodzić dzieci i pracownicy, jeśli ich domownicy przebywają na kwarantannie. >
GIS postanowił wycofać partię kaszek Nestlé Sinlac Bezglutenowy z powodu niedopuszczalnie wysokiego poziomu kadmu. >
Jarosław Pinkas złożył rezygnację i nie jest już Głównym Inspektorem Sanitarnym - poinformowało dziś RMF FM. Powodem odejścia mają być kłopoty zdrowotne Pinkasa. >
- Uruchomiono nowy numer telefonu, z którego nadawany jest komunikat o objęciu kwarantanną osób, które znajdują się w bazie EWP i mają nałożoną kwarantannę - poinformował we wtorek Główny Inspektor Sanitarny.>
W sobotę Główny Inspektorat Sanitarny uruchomił automatyczne powiadomienia o nałożeniu kwarantanny. Komunikat o objęciu nią i możliwość pobrania zaświadczenia nadawany jest z numeru telefonu: +48-221-043-705.>
Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował w czwartek o wykryciu pałeczek salmonelli w jednej partii masła wyprodukowanego w zakładach w Łukowie w woj. lubelskim. >
Rozmaite wydarzenia w sferze publicznej nie powinny odwracać naszej uwagi od trwającej epidemii; zwracam się do uczestników protestów o rozważenie innych metod wyrażania swoich poglądów niż zgromadzenia – przekazał w czwartek Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas.>
Osoby mające objawy infekcji m.in: gorączkę, kaszel, duszności bądź te, które straciły węch lub smak, i podejrzewają u siebie zakażenie wirusem SARS-CoV-2, powinny pozostać w domu i umówić telefonicznie termin teleporady lub porady u lekarza Państwowej Opieki Zdrowotnej - podał w sobotę Główny Inspektor Sanitarny.>
Czekają nas trudne tygodnie - powiedział w niedzielę główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas o prognozowanym rozwoju epidemii. Wszystko zależy od nas - dodał podkreślając wagę stosowania się do obostrzeń, które są wdług niego, wprowadzane racjonalnie i proporcjonalnie do zagrożenia.>
Główny inspektor sanitarny ostrzega przez fałszywymi SMS-ami wzywającymi do kontaktu telefonicznego w sprawie dodatniego wyniku na wykrycie COVID-19 – wynika z komunikatu opublikowanego w piątek na stronie sanepidu.>
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii pasztetu pieczonego z dzika. Wdrożono procedury wycofania produktu z rynku.>
29 września przypada Światowy Dzień Serca. Dziś Główny Inspektorat Sanitarny i Ministerstwo Zdrowia szczególnie podkreślają konieczność dbania o zdrowie. Przypominają o podejmowaniu regularnej aktywności fizycznej, zdrowym odżywianiu i rezygnacji z palenia wyrobów tytoniowych. >
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował dziś o wycofaniu ze sprzedaży partii mięsa z indyka na kotlety. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Salmonella. >
Najnowsze