Śmiertelnie niebezpieczna bakteria w mięsie w Holandii i Belgii. Trzy osoby nie żyją

Artykuł
fotografia ilustracyjna
pixabay

Po spożyciu mięsa z bakteriami listeriozy zmarły trzy osoby. Media informują również o kobiecie, która urodziła martwe dziecko. W Belgii masowo wycofywane są produkty holenderskiej firmy przetwórstwa mięsnego z Aalsmeer.

W Holandii wybuchł skandal po tym jak w mięsie wykryto bakterie listeriozy. 

W Belgii chodzi niebezpieczne produkty to głównie pieczeń wołowa pakowaną w plastrach. W Holandii, z obroty wycofywanych jest już 130 różnego rodzaju produktów jak: filety z kurczaka, kiełbasa oraz boczek.

Większość produktów ma datę przydatności do spożycia ważą do połowy października.

Produkty holenderskiej firmy przetwórstwa mięsnego z Aalsmeer sprzedawane są też w Niemczech.

 

 

Skandal, który wybuchł po wykryciu niebezpiecznej bakterii i śmierci ludzi jest tym większy, że belgijska agencja bezpieczeństwa żywności AFSCA twierdzi, że nie została poinformowana o niebezpieczeństwie przez swojego holenderskiego odpowiednika, czyli AFSCA- urząd ds. bezpieczeństwa żywności. W specjalnym komunikacie wzywa władze Holandii, aby dostarczyły niezbędnych danych i poinformowały o aktualnej sytuacji.


Niezdiagnozowana w porę listerioza może doprowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie wsierdzia lub też sepsy.

 

Czytaj także:

Pobudka zachodniego sąsiada? Szef MSW Niemiec ostrzega przed migracyjnym kryzysem i wzywa do... ochrony granic Unii

Źródło: rmf fm, twitter

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy