Singapur zezwolił na sprzedaż mięsa wyhodowanego w laboratorium. Są pierwszym państwem na świecie

Do stworzenia mięsa w laboratorium nie trzeba było zabijać ani jednego zwierzęcia. | pexels.com |
Singapur chciałby do 2030 roku zabezpieczyć własną produkcją 30 proc. zapotrzebowania rynku. Dziś ten mały bogaty kraj musi importować 90 proc. żywności, co w przypadku wywołanego choćby pandemią zaburzenia łańcucha dostaw jest kwestią bezpieczeństwa narodowego.
Do stworzenia mięsa w laboratorium nie trzeba było zabijać ani jednego zwierzęcia. Proces hodowli zaczyna się od biopsji. Po pobraniu żywych komórek izoluje się je i przenosi do bioreaktora. Potem ”karmi” mieszanką białek, aminokwasów, minerałów, cukrów, soli i wszystkich innych substancji odżywczych, które tworzące np. mięsień komórki otrzymywałaby w ciele zwierzęcia.
Po osiągnięciu odpowiedniej gęstości, pobiera się tkankę do dalszej obróbki. Eat Just zapewnia, że po przejściu 20 cykli produkcyjnych w 1200-litrowych bioreaktorach udało się im opanować proces produkcji mięsa o tej samej gęstości i jakości. Poza kwestiami etycznymi, ważne jest, że nie trzeba było w tym procesie używać antybiotyków (co jest normą w masowej produkcji drobiu). Ostateczny produkt jest też ”dużo czystszy na poziomie mikrobiologicznym” od mięsa zwykłego kurczaka z fermy, zapewnia producent mięsa z laboratorium.
BREAKING: @SGFoodAgency (SFA) & @EatJust have undertaken the world's 1st regulatory approval process to bring #cultivatedmeat to market in Singapore! "A new space race for the future of food is underway," says GFI executive director @BruceGFriedrich 1/6 ????https://t.co/sx3jWJ1pRD pic.twitter.com/rGiPxybGTT
— The Good Food Institute (@GoodFoodInst) December 2, 2020
Mięso z laboratorium to nowość, ale wszystko wskazuje, może zagościć na świecie już na zawsze. Analitycy Barclays oceniają, że wartość rynku alternatyw dla mięsa w najbliższej dekadzie może wzrosnąć do 140 mld dolarów, czyli 10 proc. wartości obecnego globalnej produkcji mięsa.
Źródło: national-geographic.pl/twitterGoodFoodInst

