FAO: rekordowe spadki cen żywności na świecie

Artykuł

Pandemia koronawirusa wywołała gwałtowne zmiany na rynkach finansowych. Cały świat odczuł jej skutki, m.in. dzięki niższym cenom żywności.

To wynik spadku popytu wywołany koronawirusem i załamanie się cen ropy. Największe spadku odnotowały ceny cukru i oleju roślinnego. Indeks ten uwzględnia też ceny produktów mlecznych, zbóż i mięsa. Jak napisał na Twitterze ekspert ekonomiczny FAO Abdolreza Abbassian, spadki cen zależą od czynników popytowych. Na nie z kolei wpływają pogarszające się perspektywy gospodarcze – stwierdził ekspert.

Zdaniem FAO w największym stopniu spadły ceny cukru – o ponad 19 procent. Zdaniem ekspertów stoi za tym wywołany koronawirusem spadek popytu, jak również redukcja zapotrzebowania ze strony producentów etanolu, którym jest teraz trudniej konkurować z dostawcami produktów naftowych. Bessa na rynku ropy przyczyniła się także do potanienia o 12 procent olejów roślinnych.

 

Źródło: PAP, Radio Zet

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy