Borowski: Polacy marnują około 3 milionów ton jedzenia rocznie

Artykuł
Polacy masowo marnują jedzenie.

- Badania pokazują, że konsumenci marnują najwięcej żywności. Ostatnie, które realizowaliśmy pokazały, że konsumenci marnują 60 proc. z 5 milionów ton żywności. Marnujemy około 3 milionów ton rocznie – mówił Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Kilkanaście lat temu były to 2 miliony ton. Zaznaczył jednak, że znacznie mniej marnuje się żywność w całym procesie produkcji.

- Wcześniej mieliśmy liczbę globalnego marnowania żywności na poziomie 9 milionów ton, a teraz mamy 5 milionów ton – powiedział.

Pytany o to, jak pandemia wpłynęła na zakupy Polaków Borowski powiedział, że robi się teraz zakupy rzadziej, ale są one większe. Nie zbadano, czy więcej żywności się marnuje, ale jak wskazuje prezes:

– Polacy więcej gotowali, więc zapewne więcej produktów wykorzystywali.

Źródło: RMF.FM

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy