Będzie tylko jedna inspekcja kontrolująca jakość żywności w obrocie i handlu

Artykuł
pixabay

Od 1 lipca 2020 r. kontrole żywności w sklepach przejmuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W wyniku połączenia zadań dwóch inspekcji, nadzorem nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych zajmie się jedna instytucja – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Od jutra przejmie ona zadania Inspekcji Handlowej w zakresie kontroli artykułów żywnościowych i zajmie się kompleksowo kontrolą jakości żywności w obrocie i handlu.

Powierzenie jednemu organowi – IJHARS – kontroli nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych umożliwić ma szybsze reagowanie na pojawiające się na rynku nieprawidłowości, a w rezultacie przyczyni się do efektywniejszego eliminowania produktów niespełniających wskazanych na etykietach wymagań oraz o parametrach jakościowych niezgodnych z przepisami prawa.

IJHARS przeprowadzać będzie kontrolę jakości handlowej produktów rolno-spożywczych u producenta czy na giełdach żywności prowadzących sprzedaż hurtową, nadzorować jakość handlową w obrocie detalicznym np. w sklepach i na bazarach, oraz kontrolować żywność w placówkach gastronomicznych – np. w restauracjach i działalność cateringową. Rozwiązanie to jest korzystne dla konsumentów, bo przyczyni się do lepszego nadzoru nad jakością żywności oraz skuteczniejszego eliminowania nieuczciwych praktyk w handlu nią, np. fałszowania żywności.

 

Źródło: MRiRW

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy