Warto jeść brokuły! Sprawdź dlaczego...

Artykuł
pixabay

Od dawna mówi się o zaletach roślin kapustowatych. Ostatnie badania potwierdziły, że brokuły i inne rośliny z tej grupy obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

W skład grupy roślin kapustowatych wchodzą między innymi: brokuł, kalafior, kapusta, brukselka oraz kapusta włoska. Według badaczy z Cancer Center oraz Cancer Research Institute at Beth Israel Deaconess Medical Center przeprowadzone eksperymenty wykazały, że składnik znaleziony w brokułach hamował wzrost guza nowotworowego u zwierząt, a także dezaktywował działanie genu WWP1.

Naukowcy twierdzą, że znaleźli nowy, bardzo ważny czynnik odgrywający kluczową rolę w rozwoju choroby nowotworowej. Wchodzi on w skład roślin kapustowatych, między innymi brokułów i kalafiora.

Doskonale znany oraz ograniczający działanie komórek rakowych gen PTEN jest jednym z najczęściej mutujących genów. Niektóre odziedziczone mutacje PTEN mogą jednak powodować zespoły charakteryzujące się podatnością na raka i wadami rozwojowymi.

 

Więcej w dzisiejszej „Codziennej”.

 




 Czytaj także:

Naukowcy biją na alarm: nie dla słodkich napojów! Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń

Źródło: Jacek Szpakowski / Gazeta Polska Codziennie

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy