UWAŻAJCIE! GIS ostrzega. Salmonella na skorupkach jaj

Artykuł
pixabay.com

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w związku z stwierdzeniem pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt - JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M

Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)

Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307

Producent - Ferma "Złote Jajko", 09-213 Gozdowo, Bonisław 75

Zakład pakowania jaj - Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901

EKSPERCI APELUJĄ:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. 

Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

 

 

Źródło: RMF FM, GIS

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy