UWAGA! Tych produktów pod żadnym pozorem nie odgrzewaj. ZOBACZ co może się stać!

Artykuł

Nie raz myślimy, że przygotujemy sobie obiad na dwa dni z możliwością odgrzania. Niestety nie mamy świadomości, że niektóre produkty po podgrzaniu stają się szkodliwe dla zdrowia. Oto czego nie podgrzewaj!

Grzyby - Te rośliny szybko się psują. Jeżeli o to nie zadbasz, ucierpi twój żołądek.

 

Ryż - Jeżeli przechowujesz go w temperaturze pokojowej dłużej niż godzinę, wytworzą się w nim bakterie wywołujące biegunkę i wymioty. Podobnie stanie się, gdy będziesz trzymać ugotowany ryż w lodówce dłużej niż jeden dzień.

 

Jaja - nie podgrzewaj jajecznicy albo gotowanych jaj - prowadzi to do powstania toksyn

 

Kurczak - pod wpływem odgrzewania staje się szkodliwy dla zdrowia. Dzieje się tak, ponieważ zmienia się struktura białka. Rozwiązaniem jest podgrzewanie go przez dłuższy czas w niskiej temperaturze.

 

Buraki ćwikłowe -  po odgrzewaniu ich, mogą stać się rakotwórcze

 

Marchew - Odgrzewana marchew również jest rakotwórcza.

 

Więc przygotuj sobie jedzenie w ten dzień, kiedy je zjesz! 

Źródło: Facebook

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy