To po prostu zmieni twoje życie! Zakwas z buraków czyni cuda!

Artykuł

Właściwości buraków to istne złoto zdrowia. Picie szklaneczki dziennie zakwasu z buraków powoduje, że nasz organizm po prostu odżywa, regeneruje się i mówiąc szczerze, czujemy się jak nowo narodzeni. Ponadto ...

... spożywanie/picie nektaru z buraków:

– obniża ciśnienie krwi

– ma silne działanie antynowotworowe i powinni się z nim zaprzyjaźnić wszyscy – zarówno osoby, które walczą z chorobą nowotworową, jak i cała reszta w ramach profilaktyki

– poprawia odporność

– jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego (dziewczyny planujące ciążę lub już ciężarne – to ważne info dla Was!), sodu, potasu, magnezu, fosforu, rzadkiego kobaltu, cezu i rubidu i jeszcze pewnie całej litanii innych dobroci

– ma silne działanie krwiotwórcze

– niszczy wolne rodniki


– wspiera organizm przy chemioterapii

– łagodzi dolegliwości związane z menopauzą

– obniża poziom cholesterolu

– znacząco przyspiesza pozbywanie się toksyn przez organizm

– działa przeciwzapalnie

– doskonale wpływa na kondycję 

A oto jak zrobić zakwas z buraków (według receptury Magdy z portalu krytykakulinarna.com):


Składniki:

– 2 kg ekologicznych buraków
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 5-8 ząbków czosnku
– 4-5 liści laurowych
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżki soli

Przygotowanie:

1. Wyparzamy kamionkowe naczynie lub duży słój. Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.

2. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte.

3. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.

4. Po tym czasie zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.

 

Źródło: krytykakulinarna.com

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy