Temat: stanowisko

Amerykański portal katolicki Cruxopublikował informację dotyczącą obecnego papieża. Papież Benedykt XVI po swoim wyborze w 2005 r. miał zaproponować ówczesnemu arcybiskupowi Buenos Aires kard. Jorge Mario Bergoglio stanowisko sekretarza stanu Stolicy Apostolskiej. Jednak przyszły papież Franciszek odmówił. Według tej informacji Benedykt XVI chciał, aby kard. Bergoglio pomógł mu... w oczyszczeniu kurii rzymskiej.>
Wpis Tomasza Lisa pojawił się we wtorek rano. Dziennikarz, po tym jak we wczorajszym głosowaniu Beata Szydło nie została wybrana na stanowisko szefowej komisji zatrudnienia i spraw społecznych w Parlamencie Europejskim, postanowił dać w internecie upust swoim emocjom. Mówi, że przedstawiciele PiS - nazywając ich "funkcjonariuszami" stanowiska w PE nie dostaną. Chyba zapomniał jednak o stanowiskach dla Ryszarda Czarneckiego, prof. Zdzisława Krasnodębskiego czy Witolda Waszczykowskiego.>
- Przywrócenie prawa głosu w Zgromadzeniu Parlamentarnym Rady Europy znajduje się w gestii Zgromadzenia a nie Komitetu Ministrów. W maju w Helsinkach ministrowie nie decydowali ws. powrotu Rosji do prac w ZPRE. Polska zajęła tu konstruktywne stanowisko, zbieżne z 38 państwami - podkreśla MSZ. >
Parlament Europejski w Strasburgu wybrał w czwartek Karola Karskiego na stanowisko kwestora. Europoseł PiS zajmował to stanowisko także w poprzedniej kadencji PE.>
Sziś spotykają się szefowie największych frakcji w europarlamencie, we wtorek natomiast odbędzie się szczyt z udziałem unijnych liderów i dyskusja, kto stanie na czele Komisji Europejskiej, Rady Europejskiej, unijnej dyplomacji i europarlamentu. Tym razem ułożenie politycznych puzzli będzie trudniejsze niż dotychczas - do zdobycia większości, nie wystarczy bowiem koalicja chadeków z socjalistami.>
Gościem Polskiego Radia 24 był dziś były szef MON, przewodniczący podkomisji smoleńskiej Antoni Macierewicz. Polityk PiS skomentował rosyjską agresją, która – jak wskazał – jest związana z imperialnymi dążeniami Moskwy. - Bez jasnej blokady agresji Rosji nie uzyskamy pozytywnego skutku. Ustępstwa są zachętą do agresji - stwierdził Macierewicz. >
Przepraszamy Boga, ofiary wykorzystania, ich rodziny i wspólnotę Kościoła za wszystkie krzywdy wyrządzone dzieciom i ludziom młodym oraz ich bliskim – podkreślają biskupi w stanowisku wydanym 19 listopada przez Zebranie Plenarne Konferencji Episkopatu Polski w sprawie wykorzystywania seksualnego dzieci i młodzieży przez niektórych duchownych. >
Izraelskie MSZ kontynuuje dialog z polskimi władzami i z rezerwą odnosi się do nowelizacji ustawy o IPN - poinformowała Polska Agencja Prasowa. >
Stanowisko Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych S.A. w sprawie publikacji redaktora Łukasza Woźnickiego „Czy Kaczyński wie o układzie w PWPW” w "Gazecie Wyborczej" w dniu 19.09.2016 roku.>
Polscy biskupi opowiadają się za zniesieniem trzech wyjątków dopuszczających aborcję, jednak są też zdecydowanie przeciwni karaniu kobiet, które dopuściłyby się "zabicia swojego nienarodzonego dziecka". Takie stanowisko przekazał ksiądz doktor Przemysław Drąg, dyrektor Krajowego Ośrodka Duszpasterstwa Rodzin.>
W związku z emisją wczorajszego programu "Otwartym tekstem", w którym Ewa Stankiewicz ujawniła nagranie na którym Hans Gielen, współwłaściciel firmy POS SYSTEMS Sp. z o.o. działającej w województwie pomorskim, mówi że nienawidzi Polaków i chętnie by ich wszystkich zabił, do Telewizji Republika wpłynęło pismo pełnomocnika spółki. Twierdzi on, że rzekome słowa Gielena zostały "wyrwane z kontekstu" i nie wyrażają jego rzeczywistych poglądów. >
Wyjście poza zakres wniosku, brak obiektywizmu, błędna ocena znaczenia ślubowania – to tylko część tez ze stanowiska strony polskiej, które zostało przygotowano dla Komisji Weneckiej. Do szczegółów nieoficjalnego projektu dotarło TVP Info.>
Jak pisze portal tvn24.pl, Paweł Wojtunik straci stanowisko szefa Centralnego Biura Antykorupcyjnego. Wcześniej na Twitterze taką informację podał dziennikarz śledczy Cezary Gmyz. >
Podczas konferencji prasowej w Brukseli Donald Tusk powiedział dziennikarzom, że stanowisko szefa Rady Europejskiej jest prawdopodobnie jego ostatnim zajęciem politycznym.>
Generalny inspektor ochrony danych osobowych dr Wojciech Wiewiórowski zrzekł się stanowiska, ponieważ wkrótce ma zostać zastępcą europejskiego rzecznika ochrony danych. Jego rezygnacja musi teraz zostać przegłosowana w parlamencie, potem nastąpi wybór nowego GIODO.>
Unia Europejska opublikowała oświadczenie ws. zestrzelenia malezyjskiego boeinga 777 na terytorium Ukrainy przy granicy z Rosją. Przytaczamy jego treść. >