„Warto zainteresować się tym, co dzieje się w szkołach, jakiego typu zajęcia są organizowane, kto je prowadzi i jakie treści przekazuje” – zwraca się do rodziców i opiekunów prawnych bp Marek Mendyk, przed rozpoczęciem roku szkolnego 2019/2020.>
12 sierpnia prof. UAM dr hab. Andrzej Lesicki wydał oświadczenie w którym oskarża Kościół o używanie mowy nienawiści. Zarząd Klubu Obywatelskiego im. Prezydanta Lecha Kaczyńskiego w Poznaniu odpowiedział na słowa rektora. >
Dziś, w sali konferencyjnej w Centrum Medialnym Sejmu, Marszałek Kuchciński złożył oświadczenie. - Liczba moich lotów wynikała głównie z aktywnego modelu pracy, jaki przyjąłem - powiedział marszałek Sejmu Marek Kuchciński na konferencji prasowej. >
- Odnosząc się do dzisiejszej publikacji portalu Wirtualna Polska, sprzeciwiamy się rozpowszechnianiu nieprawdziwych informacji dotyczących rzekomego konfliktu pomiędzy członkami kierownictwa MSWiA. Tezy postawione przez autora artykułu nie mają żadnego związku z rzeczywistością i są nieprawdziwe - czytamy w oświadczeniu MSWiA. >
- Chciałbym przeprosić każdego, kto mógł poczuć się w jakikolwiek sposób urażony moją interpretacją hołdu dla ofiar Powstania - napisał poseł PO-KO Piotr Misiło odnosząc się do zamieszczonego przez siebie graficznego znaku Polski walczącej na tle tęczowej flagi.>
Sędzia Agnieszka Derejczyk w wydanym postanowieniu zdecydowała o udzieleniu zabezpieczenia poprzez nakazanie wydawcy „Gazety Polskiej” wycofania z dystrybucji dodatku do nr 30 tygodnika „Gazeta Polska” z 24 lipca br. w postaci naklejki. Tymczasem wydawca tygodnika zapowiada, że złoży w tej sprawie przewidziane prawem stosowne środki w celu zaskarżenia postanowienia.>
Matka 5-letniego Dawida Żukowskiego, którego ciało "z prawdopodobieństwem graniczącym prawie z pewnością" znaleziono w sobotę pod wiaduktem przy węźle Pruszków na autostradzie A2, podziękowała służbom, które prowadziły akcję poszukiwawczą.>
Odnosząc się do przejęcia przez Iran płynącego pod brytyjską flagą tankowca Stena Impero w cieśninie Ormuz., Polska wzywa Iran do poszanowania międzynarodowych zasad wolności żeglugi i natychmiastowego wypuszczenia brytyjskiego okrętu - poinformowało w sobotę Ministerstwo Spraw Zagranicznych.>
W ostatnich dniach liczne kontrowersje wywołało zwolnienie przez firmę IKEA pracownika, który na wewnętrznym forum zacytował fragment Pisma Świętego. Wpis pana Tomasza był reakcją na wiadomość rozsyłaną do personelu przez kierownictwo firmy, gdzie nawoływano do akceptacji ideologicznych postulatów ruchu LGBT. Instytut Ordo Iuris reprezentujący mężczyznę przed sądem, opublikował oświadczenie zwolnionego pracownika, w którym domaga się on usunięcia skutków naruszenia jego dóbr osobistych. >
Rosyjska agencja informacyjna TASS przekazała kłamliwe informacje dotyczące katastrofy w Smoleńsku, powołując się kłamliwie na opinię polskich prokuratorów. Prokuratura Krajowa w rozmowie z „Codzienną” zaprzeczyła tym doniesieniom.>
Dzisiejszego oświadczenia prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego powinien wysłuchać każdy. W prosty sposób tłumaczy, sprawę roszczeń... Ciekawe czy wszyscy zrozumieją.>
Na Twitterze Ambasady Izraela w Polsce pojawiło się oświadczenie w związku z atakiem na polskiego ambasadora w Tel Awiwie Marka Magierowskiego. - Stanowczo sprzeciwiam się i potępiam tego typu akty przemocy - oświadczyła Anna Azari. Rzecznik MSZ Izraela zapewnił o tym, że zapewnienie bezpieczeństwa dyblomatom jest sprawą priorytetową dla resortu.>
Prokuratura Krajowa oświadcza, że nie posiada żadnych taśm, o których rzekomym istnieniu informuje dzisiejsza „Rzeczpospolita" w artykule „Kto sutenerom dał obywatelstwo". Prokuratorzy nie dysponują także żadnym dowodem, że w ogóle takie nagrania powstały – w toku postępowań nie odnaleziono urządzeń nagrywających, nie ma nawet takich wiarygodnych zeznań świadków – czytamy w oświadczeniu Prokuratury Krajowej. >
Opowiadamy się za szkolnym „okrągłym stołem”, który przywróci odpowiednie funkcjonowanie całemu systemowi oświaty i zaspokoi godziwe roszczenia Stanu Nauczycielskiego. Apelujemy jednak do pracowników szkół o poważną autorefleksję i rachunek sumienia, bowiem trudno nie stwierdzić dziś w tym tak ważnym dla Kraju środowisku przejawów kryzysu powołania nauczycielskiego oraz deficytu roztropności obywatelskiej - czytamy w specjalnym Akademickiego Klubu Obywatelskiego im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Krakowie>
W kwestii zgłaszania przypadków wykorzystywania małoletnich przez osoby duchowne Kościół uznaje wymogi państwowego prawa karnego, a jednocześnie szanuje wolność zgłaszających – czytamy w oświadczeniu rzecznika Konferencji Episkopatu Polski ks. Pawła Rytel-Andrianika.>
Dziś pojawiło się mocne oświadczenie Naczelnego Rabina Polski i Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich w sprawie słów ministra Katza: „Stawianie zarzutu antysemityzmu wszystkim Polakom, (…) znieważa też nas, polskich Żydów, którzy jesteśmy tego społeczeństwa częścią.” >
- Nigdy nie podjąłem z SB współpracy, która doprowadziłaby do czyjejś krzywdy – oświadczył prezes Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Kazimierz Kujda. Przyznał, że mógł "podpisać jakieś dokumenty", ubiegając się o wyjazd za granicę. Zapowiedział, że wystąpi do IPN o autolustrację i opublikuje dokumenty. >
Po spotkaniu szfa MSWiA Joachima Brudzińskiego z wicepremierm Włoch Matteo Salvinim odbyła się konferencja prasowa, na której przedstawiono tematy rozmów i poczynione ustalenia. "Wiele obszarów wobec których nie ma zdań odmiennych" - mówił o rozmowach Brudziński.>
Dziś o 12:30 w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji odbędzie się oświadczenie ministra Joachima Brudzińskiego i wicepremiera Włoch Matteo Salviniego. >
Na Facebooku i na Instagramie Justyna Steczkowska umieściła post, w którym tłumaczy dlaczego podczas jednego z występów miała napis na koszulce "konstytucja".>