Po spotkaniu szfa MSWiA Joachima Brudzińskiego z wicepremierm Włoch Matteo Salvinim odbyła się konferencja prasowa, na której przedstawiono tematy rozmów i poczynione ustalenia. "Wiele obszarów wobec których nie ma zdań odmiennych" - mówił o rozmowach Brudziński.>
Dziś o 12:30 w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji odbędzie się oświadczenie ministra Joachima Brudzińskiego i wicepremiera Włoch Matteo Salviniego. >
Na Facebooku i na Instagramie Justyna Steczkowska umieściła post, w którym tłumaczy dlaczego podczas jednego z występów miała napis na koszulce "konstytucja".>
W związku z nieprawdziwymi doniesieniami, które ukazały się na portalach www.wprost.pl oraz www.tvn24bis.pl, zawierającymi sugestie, że zagrożone są kluczowe projekty PWPW S.A., a zmiany w organach korporacyjnych Spółki są ich bezpośrednią przyczyną, PWPW S.A. oświadcza, co następuje: >
„Rodzice mają prawo do decydowania o tym, jakie treści wychowawcze są przekazywane ich dzieciom w szkole” – czytamy w oświadczeniu Komisji Wychowania Katolickiego Konferencji Episkopatu Polski w związku z zaplanowanym na 26 października „tęczowym piątkiem” w polskich szkołach. >
W dniu 11.10.2016 w internecie rozpowszechnione zostało zmanipulowane zdjęcie przedstawiające Okno Życia Caritas Radomskiej. Napis „MAMO – pozwól mi żyć” zamieniono na napis „OKNO ŻYCIA – nie przyjmujemy dzieci z wadami genetycznymi!!! – brak chętnych na adopcję” - czytamy na stronie caritas.pl.>
„W sformułowanych w rozszerzeniu pozwu żądaniach wyraźnie dostrzegalny jest upór powodów w dowodzeniu rzekomej konieczności usuwania z wystawy głównej wszelkich treści eksponujących wyjątkowe polskie doświadczenie w czasie II wojny światowej. Dotyczy to np. statystyk ofiar wojny, obejmujących prawie 20 procentowe straty narodu polskiego (największe wśród wszystkich narodów doświadczonych wojną), tak jest również w przypadku operacji antypolskiej NKWD z lat 1937-1938, której obecność na wystawie jest interpretowana przez powodów jako „naruszenie struktury narracji” – czytamy w oświadczeniu.>
Dzisiejsze media poinformowały, że niektórzy "przedstawiciele" Wolnych i Solidarnych chciały dokonać w siedzibie miejskiej komisji wyborczej w warszawskim ratuszu, nadużyć ws. rejestracji list do wyborów samorządowych.>
W związku z oświadczeniem pani rzecznik Komitetu Śledczego Federacji Rosyjskiej pragniemy poinformować, że wiadomości na temat ewentualnego podmienienia czarnych skrzynek samolotu Tu 154 M nr 101 zostały opublikowane przez redaktora Grzegorza Wierzchołowskiego na łamach tygodnika Gazeta Polska. Komisja nie redagowała tego materiału i w jego ramach się nie wypowiadała - czytamy w oświadczeniu podkomisji smoleńskiej. >
Gościem redaktor Katarzyny Gójskiej w audycji Polskiego Radia „Sygnały dnia” był Michał Dworczyk, szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, który odniósł się w rozmowie do zarzutów sędziego Żurka o rzekome szykanowanie. - W takim razie tysiące radnych i polityków jest również szykanowanych, ponieważ to nie tylko posłowie i senatorowie, ale również radni sejmików, powiatów i gmin muszą ujawniać swoje oświadczenia majątkowe - tłumaczył w "Sygnałach Dnia" Michał Dworczyk. >
Wzywanie instytucji międzynarodowych czy wręcz innych stolic do wywierania nacisku na Polskę w sprawach ustroju sądów kłóci się z szacunkiem dla niepodległości państwa i woli polskich obywateli. Niska jest zwłaszcza wiarygodność apeli w sprawie Sądu Najwyższego ze strony polityków, którzy czynnie uczestniczyli w systemie opresyjnego reżimu jakim był PRL. Polska musi zreformować sądy, by zapewnić prawidłowy rozwój społeczny i gospodarczy. Wolny od obciążeń związanych z brakiem rozliczeń z komunizmem. Demokratyczna reforma sądów jest jedyną gwarancją zapewnienia w Polsce praworządności - piszą polscy opozycjoniści w specjalnym oświadczeniu. >
W dzisiejszych wypowiedziach parlamentarnych (Lewandowski, Verhofstadt) padały oskarżenia o rzekome związki Prawa i Sprawiedliwości z kremlowską Rosją. To kuriozalne - pisze w specjalnym oświadczeniu Anna Fotyga, europarlamentarzystka PiS. >
„Ministerstwo Sprawiedliwości odrzuca twierdzenia Najwyższej Izby Kontroli, jakoby niezgodnie z prawem przekazało środki z Funduszu Sprawiedliwości na działalność Centralnego Biura Antykorupcyjnego” – czytamy komunikat Jana Kanthaka, rzecznika Ministra Sprawiedliwości.>
To precedensowa sprawa. Radny Andrzej G. złożył oświadczenie lustracyjne, w którym nie tylko nakłamał, ale i popełnił dodatkowe oszustwo. Zamiast podpisać ten dokument własnoręcznie, dał go do podpisu swojej żonie. Prokuratura skierowała już akt oskarżenia wobec niego do sądu. >
– Abp Sławoj Leszek Głódź był co najmniej przez sześć lat uważany za informatora wywiadu wojskowego PRL - informuje Onet.pl oraz portal internetowy Rzeczpospolitej. Arcybiskup wydał oświadczenie w tej sprawie – Byłem ofiarą inwigilacji, ale nigdy nie podjąłem żadnej współpracy ze służbami komunistycznymi, co zresztą wynika z przedstawionych dokumentów - przedstawił hierarcha. >
W odpowiedzi na list otwarty pani poseł Krystyny Pawłowicz, w sprawie handlu w wolne niedziele, Polska Sieć Handlowa Lewiatan odniosła się do stawianych jej zarzutów oraz skierowała do przedstawicielki parlamentu list.>
"My, niżej podpisani byli Marszałkowie Sejmu RP przyjmujemy z oburzeniem fakt, że obecny Marszałek Sejmu RP nie poddał pod głosowanie wniosku o reasumpcję głosowania w sprawie wyrażenia zgody na zatrzymanie i tymczasowe aresztowanie posła Stanisława Gawłowskiego" - czytamy w oświadczeniu podpisanym przez siedmiu (nie wspaniałych) ale zdegenerowanych polityków, byłych marszałków Sejmu! >
Działacze Młodzieży Wszechpolskiej zaprotestowali głośno we wtorek przeciw ... wikłania Polski w obce interesy, które nie mają nic wspólnego z polską racją stanu. Ich zdaniem, Polska nie powinna brać udziału w wojnach w imię obcych interesów w Syrii. Putin klaszcze w dłonie, a Młodzież Wszechpolska pokazuje swoje oblicze! >
Sebastian Kaleta w rozmowie z portalem niezalezna.pl wypowiedział się na temat kandydatury Pawła Adamowicza na prezydenta gdańska - To zupełnie niezgodne z moim poczuciem moralności i odpowiedzialności politycznej, ale jest to jak najbardziej zgodne z "kanonem wartości", jaki w życiu publicznym reprezentuje Platforma Obywatelska - powiedział. >
"Z głębokim niepokojem przyjąłem wiadomość o brutalnym i szokującym zamachu na rodzinę Skripalów, w którym ucierpiał również funkcjonariusz brytyjskiej policji" – brzmi część oświadczenia na oficjalnej stronie prezydenta.>