Gościem redaktor Katarzyny Gójskiej w audycji Polskiego Radia „Sygnały dnia” był Michał Dworczyk, szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, który odniósł się w rozmowie do zarzutów sędziego Żurka o rzekome szykanowanie. - W takim razie tysiące radnych i polityków jest również szykanowanych, ponieważ to nie tylko posłowie i senatorowie, ale również radni sejmików, powiatów i gmin muszą ujawniać swoje oświadczenia majątkowe - tłumaczył w "Sygnałach Dnia" Michał Dworczyk. >
Wzywanie instytucji międzynarodowych czy wręcz innych stolic do wywierania nacisku na Polskę w sprawach ustroju sądów kłóci się z szacunkiem dla niepodległości państwa i woli polskich obywateli. Niska jest zwłaszcza wiarygodność apeli w sprawie Sądu Najwyższego ze strony polityków, którzy czynnie uczestniczyli w systemie opresyjnego reżimu jakim był PRL. Polska musi zreformować sądy, by zapewnić prawidłowy rozwój społeczny i gospodarczy. Wolny od obciążeń związanych z brakiem rozliczeń z komunizmem. Demokratyczna reforma sądów jest jedyną gwarancją zapewnienia w Polsce praworządności - piszą polscy opozycjoniści w specjalnym oświadczeniu. >
W dzisiejszych wypowiedziach parlamentarnych (Lewandowski, Verhofstadt) padały oskarżenia o rzekome związki Prawa i Sprawiedliwości z kremlowską Rosją. To kuriozalne - pisze w specjalnym oświadczeniu Anna Fotyga, europarlamentarzystka PiS. >
„Ministerstwo Sprawiedliwości odrzuca twierdzenia Najwyższej Izby Kontroli, jakoby niezgodnie z prawem przekazało środki z Funduszu Sprawiedliwości na działalność Centralnego Biura Antykorupcyjnego” – czytamy komunikat Jana Kanthaka, rzecznika Ministra Sprawiedliwości.>
To precedensowa sprawa. Radny Andrzej G. złożył oświadczenie lustracyjne, w którym nie tylko nakłamał, ale i popełnił dodatkowe oszustwo. Zamiast podpisać ten dokument własnoręcznie, dał go do podpisu swojej żonie. Prokuratura skierowała już akt oskarżenia wobec niego do sądu. >
– Abp Sławoj Leszek Głódź był co najmniej przez sześć lat uważany za informatora wywiadu wojskowego PRL - informuje Onet.pl oraz portal internetowy Rzeczpospolitej. Arcybiskup wydał oświadczenie w tej sprawie – Byłem ofiarą inwigilacji, ale nigdy nie podjąłem żadnej współpracy ze służbami komunistycznymi, co zresztą wynika z przedstawionych dokumentów - przedstawił hierarcha. >
W odpowiedzi na list otwarty pani poseł Krystyny Pawłowicz, w sprawie handlu w wolne niedziele, Polska Sieć Handlowa Lewiatan odniosła się do stawianych jej zarzutów oraz skierowała do przedstawicielki parlamentu list.>
"My, niżej podpisani byli Marszałkowie Sejmu RP przyjmujemy z oburzeniem fakt, że obecny Marszałek Sejmu RP nie poddał pod głosowanie wniosku o reasumpcję głosowania w sprawie wyrażenia zgody na zatrzymanie i tymczasowe aresztowanie posła Stanisława Gawłowskiego" - czytamy w oświadczeniu podpisanym przez siedmiu (nie wspaniałych) ale zdegenerowanych polityków, byłych marszałków Sejmu! >
Działacze Młodzieży Wszechpolskiej zaprotestowali głośno we wtorek przeciw ... wikłania Polski w obce interesy, które nie mają nic wspólnego z polską racją stanu. Ich zdaniem, Polska nie powinna brać udziału w wojnach w imię obcych interesów w Syrii. Putin klaszcze w dłonie, a Młodzież Wszechpolska pokazuje swoje oblicze! >
Sebastian Kaleta w rozmowie z portalem niezalezna.pl wypowiedział się na temat kandydatury Pawła Adamowicza na prezydenta gdańska - To zupełnie niezgodne z moim poczuciem moralności i odpowiedzialności politycznej, ale jest to jak najbardziej zgodne z "kanonem wartości", jaki w życiu publicznym reprezentuje Platforma Obywatelska - powiedział. >
"Z głębokim niepokojem przyjąłem wiadomość o brutalnym i szokującym zamachu na rodzinę Skripalów, w którym ucierpiał również funkcjonariusz brytyjskiej policji" – brzmi część oświadczenia na oficjalnej stronie prezydenta.>
- Uważamy, że władze Polski powinny twardo stać na gruncie prawdy i nie ulegać antypolskim środkom przekazu - piszą członkowie Akademickich Klubów Obywatelskich im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Poznaniu, Warszawie, Krakowie, Łodzi, Katowicach, Gdańsku, Lublinie i Toruniu w obliczu antypolskiej kampanii prowadzonej w związku z nowelizacją ustawy o Instytucie Pamięci Narodowej.>
"RMF FM mija się z prawdą informując, że „Środki przeznaczone na promocję ministerstwa, to najwyższa kwota w budżecie resortu obrony na ten rok”. Sformułowanie użyte przez RMF FM sugeruje, że MON przeznaczy większą kwotę na materiały promocyjne niż np. na modernizację sił zbrojnych. Nie jest to prawdą" – czytamy na stronie Ministerstwa Obrony Narodowej.>
– Państwa należące do Grupy Wyszehradzkiej potwierdzają wspólne podejście dotyczące przyszłości Europy wyrażone w ich deklaracjach przed posiedzeniami szefów państw i rządów w Bratysławie i Rzymie, jak również wsparcie na rzecz planu działania z Bratysławy i deklaracji rzymskie - czytamy w oświadczeniu Grupy Wyszehradzkiej ws. przyszłości Europy. >
W dniu 18 grudnia, w godzinach wieczornych doszło do zdarzenia lotniczego z udziałem samolotu MiG-29 podczas podejścia do lądowania na lotnisku w Mińsku Mazowieckim - pisze MON. >
W związku z licznymi publikacjami /w tym w prasie brukowej, reprezentowanej m.in. przez kapitał szwajcarsko-niemiecki/, mającymi znamiona medialnej nagonki na moją osobę i uczelnię, z którą jestem ostatnio związana, informuję iż:>
Odrzucamy rasizm i wszelkie bazujące na pojęciu rasy doktryny społeczne i polityczne - napisali we wtorek w oświadczeniu przedstawiciele: Ruchu Narodowego, Stowarzyszenia Marsz Niepodległości, Młodzieży Wszechpolskiej i Obozu Narodowo-Radykalnego. >
Plac Piłsudskiego w Warszawie nadal będzie dostępny dla mieszkańców, gości i turystów. W tej kwestii nic się nie zmieni, teren ten nie zostanie ogrodzony – czytamy w oświdczeniu MSWiA.>
Rzecznik Prasowy Wojewody Mazowieckiego ostro odpowiada na bezczelne zachowanie prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz, która powiedziała: Ten plac [Piłsudskiego] należy do Warszawiaków, to tutaj była msza żałobna kardynała Wyszyńskiego, to tutaj przejechał Jan Paweł II i powiedział te znamienne słowa o odnowieniu oblicza tej ziemi, to tutaj w 30 lat po tej mszy rada Warszawy i miasto Warszawa postawiło ten krzyż. To nasz plac". >