No to zaczynamy! Dziś polecamy lekki makowiec świąteczny!

Artykuł

Czas przygotowań przedświątecznych ruszył z kopyta. Dziś polecamy ciekawy przepis ze strony spizarniagrzybek.pl na lekki makowiec świąteczny. Każdy wie, że tego ciasta nie może zabraknąć na wigilijnym stole!

Oto jak przygotować przepyszny, lekki makowiec:

SKŁADNIKI

  • mąka (typ 500) ok. 2 szklanki
  • 6 żółtek
  • pasta waniliowa (1 łyżka stołowa) lub miąższ z laski wanilii
  • podgrzane mleko (ok. 200ml)
  • masło (ok. 1/3 kostki)
  • cukier (3, 4 łyżki stołowe)
  • drożdże suche (1 opakowanie)
  • szczypta soli
  • ocet (1 łyżeczka)
  • mak (100, 120g)
  • cukier brązowy (kilka łyżeczek)
  • rodzynki (garść)
  • orzechy włoskie (garść)
  • kandyzowana skórka pomarańczy (według uznania)
  • aromat migdałowy (flakonik)
  • miód (łyżka stołowa)
  • szczypta cynamonu
  • 3, 4 białka

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski dodajemy 1,5 szklanki mąki, cukier, drożdże, wanilię, sól, ocet, żółtka. Wytapiamy masło i dodajemy do reszty składników. Mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej, plastycznej masy, podlewając ciepłym mlekiem. Wyrobione ciasto odstawiamy na jakiś czas. W małym garnku z wodą gotujemy mak, do momentu aż woda nie odparuje, a mak napęcznieje. Zagotowany mak przesypujemy do miski. Dodajemy cukier brązowy, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, rodzynek i szczyptę cynamonu. Mieszając dodajemy białek, miodu i aromatu migdałowego. Ciasto dzielimy na dwie kule, które rozwałkowujemy na dwa cienkie prostokąty. Na rozwałkowanych plackach ciasta rozprowadzamy równomiernie gęstą masą makową. Gdy masa zostanie rozprowadzona, zwijamy wszystko w rolady. Przed wstawieniem do piekarnika warto rolady polukrować. Pieczemy w temp. 190o do momentu aż rolady się zarumienią.

PODOBA SIĘ! WIĘCEJ NA STRONIE: www.spizarniagrzybek.pl

 oraz POLUB STRONĘ NA FACEBOOKU

Źródło: spizarniagrzybek.pl

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy