Markety wycofują popularną Nutellę. Ma zawierać czynniki rakotwórcze. Ferrero zaprzecza

Artykuł
Przyszłość Nutelli stoi pod wielkim znakiem zapytania

Włoskie supermarkety zaczynają wycofywać ze sklepowych półek popularny krem od Ferrero. Cała sprawa dotyczy zarzutów, jakoby Nutella miała zawierać w sobie czynniki rakotwórcze. Firma odpiera zarzuty i uspokaja.

W maju ubiegłego roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że spożycie oleju palmowego może stwarzać zagrożenie dla zdrowia, szczególnie dla dzieci. W raporcie podano, że istnieją wystarczające dowody na to, iż estry glicydowe kwasów tłuszczowych – zanieczyszczenia powstałe w procesie przetwarzania rafinowanych olejów roślinnych – są genotoksyczne i rakotwórcze, a najwyższy ich poziom stwierdzono właśnie w oleju palmowym.

Olej palmowy występuje w wielu produktach spożywczych dostępnych na rynkach w całej Europie – mimo to – właśnie na Nutellę spadły słowa krytyki mówiące o zagrożeniu, jakie niesie za sobą częste spożywanie kremu (nawet w niewielkich ilościach).

Włoskie sklepy nie zbagatelizowały raportu i zaczęły wycofywać produkt od Ferrero ze swoich półek. Część marketów (w tym popularne dyskonty i supermarkety w kraju) całkowicie wycofały Nutellę ze sprzedaży.

Firma produkująca popularny krem nie uznała stawianych jej zarzutów i zadeklarowała, że nie zaprzestanie produkcji Nutelli zgodnie z tradycyjnym przepisem. Jak przekonuje, olej palmowy jest jej kluczowym składnikiem, bo to właśnie jemu słodki krem zawdzięcza swoją miękką konsystencję i długi okres ważności, a wszelkie inne substytuty zupełnie zmieniłyby charakter produktu.

– Wyłącznie oleju palmowego z produkcji Nutelli oznaczałoby tworzenie gorszego substytutu prawdziwego produktu, byłby to więc dla nas krok w tył – zaznaczył w rozmowie z agencją Reutera Vincenzo Tapella, kierownik ds. zakupów Ferrero.

Źródło: MSN.com

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy