Jak informuje Główny Lekarz Weterynarii, kurczaki przywiezione z Niemiec i ubite w jednym z zakładów w Polsce były skażone fipronilem. Podkreśla, że cała partia tego mięsa została zabezpieczona i przekazana do utylizacji.
Główny Lekarz Weterynarii polecił terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej sprawdzenie, podczas rutynowych kontroli ferm utrzymujących stada drobiu, czy w obiektach nielegalnie stosowane są preparaty biobójcze zawierające w swoim składzie fipronil.
Polecił również terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej zabezpieczenie i pobranie urzędowych prób z mięsa drobiowego pozyskanego z uboju w dniu 01/08/2017 r. w polskim zakładzie drobiarskim, do którego skierowano kury w ilości 4 900 sztuk z fermy na której stosowano preparat DEGA 16 (zawierający fipronil).
Mięso pozyskane z partii ubojowej, które zostało rozdystrybuowane do podmiotów znajdujących się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej zostało zablokowane i pobrano z niego próbki urzędowe do badań w kierunku obecności fipronilu.
Jak podkreśla w komunikacie Główny Lekarz Weterynarii, mięso drobiowe w którym został wykryty fipronil, decyzją administracyjną PLW w Gdańsku, zostanie skierowane do utylizacji.
Inspekcja Weterynaryjna współpracuje w tej sprawie z właściwymi organami w kraju, w państwach członkowskich i z Komisją Europejską w celu usprawnienia koordynacji dochodzenia i wprowadzania środków zaradczych mających na celu ochronę zdrowia konsumenta.
Źródło: wetgiw.gov.pl, telewizjarepublika.pl